Bersyukur la...

ALLAH memberi kite matahari supaya kite bersyukur dengan Nya...
Kadangkala Dia berikan petir dan hujan untuk menguji kite...
Supaya kite tidak lupa yang Dia boleh memberi suasane terbit cahaya pelangi yang lagi indah...

keNaLi ku

My photo
atas tAnah, bawAh Langit, Malaysia
aku diberi nama ct nuur' ain bt ismail penyambung dari nama ibuku.. pagilan ku... ct boleh, nuur boleh.... ain pon boleh... klu rajin pangil la nama panjang coz lebih afdal kerna nama itu dikatakan satu doa..sekali padang aku dikaterkan sombong... kerna kamu tidak mengenali aku.... tp aku bukan sebegitu cuma ada sedikit malu..^_^ jadi jika kamu nak tau siapa aku bekawan dahulu dengan ku... mungkin selepas itu kau akan tau yang aku adalah seorang yang bagaimana.... tp sahabat2 ku menganggap aku yang sebegini rupa... simple..blur..poyo..riang.. dan aku hanya meluahkan apa2 yang aku rasa mengikut kehendak ku..

Sunday, July 22, 2012

Masak2 dibulan Ramadhan


-SALAM-

First day puasa..
 pas balik sembahyang Terawih terus teringin nak buat pencuci mulut..

CLAFOUTIS NANGKA


Bahan2 nya:
200g isi buah nangka - dipotong dadu
1 pek phyllo pastry/ puff pastry -boleh didapati di kedai bakeri & super market..
15g tepung gandum
170g gula kastor
120g mentega- dicairkan
3 biji telur
180ml susu segar-dipanaskan
120ml krim putar.
sirap chocolate- untuk hiasan
beberapa biji strawberi.

cara2 nya:
satukan tepung gandum bersama gula kastor.
kemudian masukan ke dalam bancuhan telur dan krim putar.
kacau sehingga sebati dan ketepikannya.
tuangkan susu segar yang dididihkan ke dalam bancuhan tadi dan kacau sehingga rata.
seterusnya, susun kepingan phyllo pastry/ puff pastry yg disapu dgn mentega cair kedalam acuan.
setelah itu masukka isi nangka yang dipotong dadu di setiap acuan.
tuangkan bancuhan tadi secukupnya. 
bakar pada suhu 175 darjah c selama 30 minit.
hiriskan buah strawberi dan susun diats nya..
siram sedikit sirap chocolate diatas nya..
siap dihidang..


bahan rujukan majalah rasa.
semua bahan diatas telah diolah mengikut quantiti orang yang nak makan..
lagi pon saya tak pasti kiraan berat nya jadi main agak2 jer..
dan hasil nya..
sedap nyer... siap dipuji lagi.. walaupon kali pertama buat..



selamat mencuba!

Senyum Selalu ^_^
-Tunggu warna pelangi dihujung hari mu-



Salam Ramadhan

-SALAM-


Senyum Selalu ^_^
-Tunggu warna pelangi dihujung hari mu-